Categories
Beauty Cosmetics Facial beauty Health Lips care Make-up Skincare

MANFAAT MINYAK ARGAN DALAM KECANTIKAN KULIT

APA agaknya MANFAAT MINYAK ARGAN DALAM KECANTIKAN KULIT ni ya. Banyak nau produk skincare dan kosmetiks letak minyak ni dalam setiap produk yang mereka hasilkan sekarang kan. Hurmm.. Glamor betul.

Awak nak tahu? Minyak Argan ni berasal dari Maghribi tau. Jauh kan. Minyak ni ada nutrien penting yang sebahagian besar berasal dari oleic acid(1) dan linoleic acid(2). Jom kita sama-sama lihat kelebihannya.

MANFAAT MINYAK ARGAN

ANTI PENUAAN

Ia kaya dengan vitamin E yang dapat melindungi kulit daripada radikal bebas dan terbukti dapat meningkatkan keanjalan kulit yang ketara jika digunakan berterusan.

ANTI RADANG

Berkelebihan dalam merawat & meredakan gejala keradangan seperti kegatalan atau kulit kemerahan. Contoh masalah seperti kulit terlampau kering  atau jerawat bernanah.

MELEMBAP DAN MENGHIDRASI KULIT

Ia menyumbang kepada penghidratan dan mengekalkan kelembapan pada kulit. Sebab tu la minyak argan sering dijumpai dalam losyen, sabun, dan perapi rambut.

Minyak ini juga bagus untuk ibu mengandung dalam mengurangkan masalah strechmark akibat berlaku ketegangan kulit.

ANTI SEBUM DAN MENYAWAL JERAWAT

Berkemampuan mengawal sebum atau minyak yang keluar secara berlebihan dipermukaan wajah. Apabila jumlah minyak terkawal, masalah jerawat dapat dikawal apabila liang roma tidak tersumbat dengan minyak dan sisa kulit mati.

ANTI BAKTERIA DAN ANTI FUNGAL

Minyak ini dapat merawat dan meredakan jangkitan kulit seperti bakteria P.Acne daripada merebak yang menyebabkan jerawat menjadi teruk.

MENGATASI MASALAH KULIT KEPALA

Minyak argan ni dapat memberi dan mengekalkan kelembapan kulit kepala. Ia juga dapat mengelakkan rambut berminyak dan kelemumur.

PRODUK YANG DISYORKAN

  1. Super Sensitive Beauty Soap
  2. Super Sensitive Beauty Lotion
  3. Oil Serum Calendula
  4. Oil Serum Lavender
  5. Matte Creamy Lips
  6. Aqua Foundation

Sumber : healthline.com
Oleic acid – asid lemak omega-9 monotepu
linoleic acid – lemak omega-6 tidak tepu

By yuziaslinda.com

Assalammualaikum @ salam sejahtera semua. Happy Shopping guys

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *